Pasztet drobiowy z pokrzywą

Pasztet domowy jest pyszny! Więc, zamiast kupować pasztet ze sklepu, o którym nic nie wiesz… Zrób dla siebie, dziecka coś dobrego i zadbaj o zdrowie! Bo to, co jesz, jest twoim zdrowiem!

Pasztet drobiowy z pokrzywą

Potrzebujemy:

  • Mięso drobiowe – wykorzystujemy tu mięso ugotowane w rosole.
  • Garść świeżej pokrzywy
  • 1 jajko
  • Przyprawy: 0,5/1 łyżeczka płatków chili, pieprz czarny, sól kłodawska, 1 łyżeczka czubrycy zielonej.

Przygotowanie:

  • Do blendera wkładamy mięso z kurczaka (bez kości :), dodajemy sól kłodawską, pieprz, jajko, podlewamy delikatnie rosołem, żeby udało nam się dokładnie zmiksować mięso. Do masy mięsnej dodajemy czubrycę, płatki chili, dosmaczamy solą, dodajemy garść pokrojonej drobno pokrzywy, mieszamy całość, wlewamy do małej formy do zapiekania, na wierzch układamy listki pokrzywy, lekko dociskając.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C około 45 minut.
  • Gotowy pasztet zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z ryżem i surówkami.

W wersji obiadowej… Pasztet z pokrzywą/ sałatka zimowa/ ryż brązowy/ fasolka szparagowa.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked