Pomysł na pyszny rodzinny obiad lub wykwintną kolację – jak kto woli 🙂 Schab duszony w jabłkach jest pyszny gwarantuje!
Schab duszony w jabłkach
Potrzebujemy:
- Schab w kawałku (bez kości) ilość według gustu.
- Przyprawy do schaba: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka płatków chili (lub mniej),1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka czubrycy, 1 łyżeczka czosnku, sól kłodawska, pieprz czarny, oliwa 2-3 łyżki.
- Około 5 większych jabłek.
Przygotowanie:
- Schab umyć , osuszyć, obsypać przyprawami, dodać oliwę, dokładnie wysmarować schab.
- Jabłka umyć, obrać (nie jest to konieczne), pokroić na większe kawałki.
- Jabłka ułożyć w brytfance, na wierzch położyć przyprawionego schaba. Przykryć całość pokrywką.
- Dusić całość godzinę w temperaturze 200 C.
- Podajemy na duszonych jabłkach w towarzystwie surówek, kiszonek i ewentualnie brązowego ryżu.