Pomysł na obiad w stylu azjatyckim 🙂 Szybkie przygotowanie, proste składniki! Możemy tu wykorzystać dowolne mięso, choć najlepiej smakuje tu wołowina.
Wołowina w smakach azjatyckich
Potrzebujemy:
- Około 300-500 g wołowiny (lub innego mięsa).
- Około 400 g fasolki szparagowej ( możemy tu wykorzystać 1 woreczek fasolki mrożonej. W sezonie możemy zastąpić fasolkę szparagami.
- 3-4 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 7 łyżek sosu sojowego ekologicznego
- 1 łyżeczka pasty sezamowej
- 1 łyżeczka chili (grys)
- 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- oliwa z oliwek
- Pieprz czarny
Przygotowanie:
- Przygotowujemy warzywa. Fasolkę oczyszczamy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół (jeśli korzystamy z mrożonki, to tylko przepłukujemy.) Jeśli chcemy użyć szparagów, odbieramy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy wzdłuż,a następnie ukośnie na krótkie odcinki.
- Marchewkę oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie słupki.
- Czosnek kroimy w plastry.
- Mięso kroimy w cienkie paski.
- Rozgrzewamy w woku olej, podsmażyć mięso na rumiano. Doprawiamy pieprzem, przekładamy do miseczki.
- Do woka wrzucamy fasolkę (lub szparagi), marchew, czosnek. Smażymy razem kilka minut. Dorzucamy mięso i dodajemy , oliwę, sos sojowy, chili, pastę sezamową, skrobię ziemniaczaną zamieszaną w łyżce wody. Całość mieszamy podlewamy delikatnie wodą, dusimy razem około 10 minut.
- Podajemy z ciemnym ryżem i świeżymi surówkami.