Serniczek bez sera 🙂 Na bazie dyni, jogurtu i mąki kokosowej. Pyszna alternatywa dla osób, które nie mogą nabiału, nie jedzą glutenu i cukru ❤️ Delikatny, ale wyrazisty w smaku, szybki w przygotowaniu, prosty skład — zdrowy skład !
Serniczek dyniowo-kokosowy
Potrzebujemy :
- 350 g puree z dyni 🎃 (dynie wcześniej, myjemy oczyszczamy, kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu miksujemy). Dynie możemy zmiksować razem z miodem.
- 2 łyżki miodu rozpuszczonego lub 3-4 łyżki erytrolu
- 5 jajek
- 200 g jogurtu naturalnego (kokosowy lub zwykły)
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ekologicznego
- Wanilia
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, żółtka umieszczamy w misce.
- Do żółtek dodajemy, puree z dyni, jogurt, wanilię, miód, mieszamy, dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy pianę z białek, dokładnie łączymy składniki.
- Całość przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy, wstawiamy do pieczenia na 45-50 minut w temperaturze 180 C.
- Dekoracja: rozpuszczony miód z kakaem i orzechy włoskie lub rozpuszczona gorzka czekolada.