Pyszna zapiekanka na bazie brązowego ryżu, soczystych gruszek i wartościowych migdałów.
Migdały powinniśmy przygotować dzień wcześniej, wieczorem zalać je wodą, aby na rano były gotowe. Dlaczego powinniśmy to robić? Ponieważ takie wymoczone i obrane migdały nie odciążają trzustki i pomagają przyswoić nawet 98% składników odżywczych znajdujących się w migdałach. Oczywiście dotyczy to wszystkich orzechów, ich brązowa skórka zawiera inhibitory enzymów, które jeśli dostaną się do naszego organizmu, blokują nasze enzymy trawienne, a to z kolei powoduje, że układ trawienny jest mocno obciążony, najbardziej trzustka. Gdy pozbawimy orzechy brązowej skórki, stają się łatwostrawne, a my przyswajamy z nich znacznie więcej cennych składników mineralnych i witamin. Jeśli nie mamy czasu na moczenie i obieranie ze skórki, możemy ewentualnie je uprażyć, będą na pewno bardziej strawne a do tego bardziej aromatyczne i smaczne. 🙂
➡️Orzechy moczymy od 4-12 godzin.
➡️Prażenie orzechów – migdały myjemy, osuszamy, rozkładamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika na 15 minut w 180 C.
Ryż brązowy z gruszką i migdałami
Potrzebujemy:
- Brązowy ryż (ugotowany)
- Słoiczek dowolnej marmolady z owoców (bez cukru)
- Kilka gruszek
- 2-3 garście migdałów (wcześniej namoczone) i obrane ze skórki lub
- Garść orzechów nerkowca (wcześniej namoczone)+ 150 ml wody
- Cynamon
- Kardamon
Przygotowanie:
- Do brytfanki przekładamy ugotowany brązowy ryż.
- Na ryż smarujemy marmoladę i posypujemy migdałami (u mnie prażone).
- Gruszki oczyszczamy z gniazd, koimy w cztery części układamy ciasno w brytfance.
- Orzechy nerkowca zalewamy świeżą wodą (około 150 ml) miksujemy na słodką śmietankę.
- Polewamy śmietanką po wszystkich gruszkach, posypujemy cynamonem i kardamonem.
- Wkładamy do piekarnika na około 40 minut w temp. około 185 C.