Kotlety z mięsa indyka i marchewki

Szybkie i pyszne kotlety mięsne z dodatkiem marchewki. Najczęściej wykorzystuje tu marchewkę, pozostałą po wyciskanym soku. Wystarczy dodać ulubioną sałatkę lub surówkę i mamy pyszny zdrowy obiad dla całej rodziny.

Kotlety z mięsa indyka i marchewki

Potrzebujemy:

  • 500 g mielonego mięsa indyka (lub inne, ale zawsze świeże i ze sprawdzonego źródła)
  • około 5 łyżek startej marchewki.
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka carry
  • pół łyżeczki płaskiej pieprzu czarnego
  • sól kłodawska do smaku

Przygotowanie:

  • Do miski przekładamy mięso, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, marchewkę i przyprawy, wyrabiamy masę.
  • Z masy formujemy większe kotlety, układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika, na 200 C, około 30-40 minut.
  • Kotlety podajemy z ulubioną sałatką lub surówką.

Kotlety z indyka i marchewki w towarzystwie sałatki z kalafiora i awokado

Kotlety z indyka i marchewki w towarzystwie brokułów




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked