Pyszne na śniadanie, kolację lub zdrową przekąskę do szkoły. Placki bananowe łatwe do przygotowania, proste składniki – zdrowe składniki!
Placki bananowe
Potrzebujemy:
- 2 banany
- 1-2 jajka
- 1-2 łyżki mąki (orkiszowej ekologicznej lub w wersji bez glutenu mąki kokosowej)
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli kłodawskiej
- Do posypania: cukier kokosowy (zmielony na puder)
- Do smażenia: olej kokosowy lub masło klarowane
Przygotowanie:
- Banany rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, roztrzepujemy, dodajemy mąkę, sól i cynamon, mieszamy. Nakładamy łyżką, na rozgrzany tłuszcz smażymy na rumiano, małe placuszki.
- Posypujemy pudrem z cukru kokosowego.
- Pysznie smakują podane ze świeżymi malinami.
Placki bananowe w wersji z mąką kokosową (bez glutenu)