Schab w sosie własnym z warzywami

Wieprzowina jest rzadko w mojej kuchni, jeśli jednak się pojawia, to musi koniecznie być z dobrego źródła! Dlaczego gości rzadko? Ponieważ jest dość ciężkim mięsem i niestety nie należy do zdrowych. Poza tym zdobyć dobra, zdrową wieprzowinę, graniczy z cudem. Świnie hodowane są fabrykach, w których ładowane są antybiotykami i hormonami, aby jak najwięcej z nich wyciągnąć. Taka jest gorzka prawda, więc raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale radzę pomijać ją w codziennej diecie.

Schab w sosie własnym z warzywami

Potrzebujemy : (4 porcje obiadowe)

  • 4 plastry schaba. Pamiętaj nie z plastikowego opakowania marketowgo. Mięso kupuj tylko ze sprawdzonego źródła.
  • 4-5 łyżek sosu sojowego naturalnie fermentowanego.
  • Chili
  • Sól kłodawska / pieprz czarny
  • 1-5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • woda
  • smalec

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy około 1-1,5 litra wody (tak, aby zakryć mięso), sos sojowy, zagotowujemy.
  • Schab posypujemy solą, pieprzem i chili, w ilości takiej, jaka nam pasuje ostrość. Obsmażamy z obu stron na rumiano, dodajemy do wywaru. Gotujemy około 20-30 minut.
  • Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z odrobiną wody. Schab wyciągamy na chwilę (przy okazji sprawdzamy, czy jest miękki, jeśli jest twardy, to jeszcze chwilę gotujemy), wlewamy do wywaru mąkę, aby zagęścić sos, i ponownie wkładamy schab, chwilę jeszcze razem gotujemy.

Marchewka imbirowa z czosnkiem

  • 8-10 marchewek (jeśli marchewka nie jest stara, zostawiamy w skórce)
  • kawałek imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól kłodawska
  • łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Marchewkę oczyszczamy, kroimy, układamy w garnuszku do parowania.
  • Uparowaną marchewkę przekładamy do garnuszka, dodajemy łyżeczkę masła klarowanego, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Mieszamy i gotowe.

Fasolka szparagowa z cebulką

  • Fasolka szparagowa świeża lub mrożona
  • 1 cebula
  • smalec
  • sól kłodawska/ pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Fasolkę oczyszczamy i gotujemy aldente.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy starty imbir, sól i pieprz, dusimy chwilę razem, następnie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę, mieszamy i odstawiamy, z zakrytą pokrywką, aby smaki się połączyły.

Sałatka z kiszonych buraków, jabłka i cebuli

  • Kiszone buraki
  • 1-2 jabłka słodkie
  • 1 cebula czerwona
  • Oliwa z oliwek
  • Sól kłodawska /pieprz

Przygotowanie :

Buraki i jabłka ścieramy na cienkie plastry lub na dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy , oliwę, sól i pieprz, mieszamy i gotowe!

👉Wykładamy na talerz schab polany sosem, obok marchewka, fasolka i surówka z buraka…Smacznego!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked