Smaki Tajlandii…Łagodne carry na mleczku kokosowym, szybkie danie gdzie najczęściej wykorzystuje mięso z rosołu, które zazwyczaj mi zostaje i nie ma na niego chętnych 🙂 W tej wersji smakuje wyśmienicie 🙂
Łagodne carry na mleczku kokosowym
Potrzebujemy:
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- pół łyżeczki cynamonu
- około 1 łyżeczki startego imbiru
- 2 piersi z kurczaka lub mięso z rosołu . Mięso z bezpiecznego źródła od gospodarza, NIE z marketu! Kurczak z produkcji masowej jest trucizną dla naszego organizmu!
- 1 większy batat (lub dwa małe)
- 0,5 l bulionu warzywnego – jak zrobić zerknij TU, jeśli akurat nie mamy to po prostu wody.
- Kilka strączków zielonego groszku ( lub fasolka zielona)
- 400 ml mleczka kokosowego ekologicznego.
- Sok z połowy limonki lub cytryny
- Opcjonalnie jeśli akurat macie na stanie w domu :)- 4-5 plastrów ananasa, nie jest konieczny, ale jeśli ktoś lubi, to fajnie podkręca smak.
- Masło klarowane do smażenia
- Ryż basmati do podania.
Przygotowanie:
- Bataty oczyszczamy, kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy cynamon, imbir, podsmażamy chwilę razem do zrumienienia, dodajemy kurczaka (u mnie kawałki z rosołu), jeśli dodajemy pierś, to kroimy w paski, chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojonego w kostkę batata, podsmażamy razem około 5 minut, następnie całość zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym, dodajemy groszek, gotujemy do miękkości batata, doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem, na końcu dodajemy ananasa, gotujemy jeszcze 10 minut.
- Gotowe danie podajemy z ryżem basmati.