Pyszny deser/ciasto czekoladowe, szybkie w przygotowaniu, na bazie gorzkiej czekolady i płatków owsianych.
Blok czekoladowy – owsiany
Potrzebujemy :
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (70-80 %)
- 300 g płatków owsianych ekologicznych
- 4 łyżki wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
- 2 garście rodzynek (niesiarkowanych)
Przygotowanie:
Mleko doprowadzamy wrzenia, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy, na jednolitą masę, dodajemy, płatki owsiane, mieszamy, dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki, mieszamy, chwilę razem, podgrzewamy. Gotową masę przelewamy do małej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy wierzch, zostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki, przynajmniej na godzinę.