Talerz rozmaitości.. Kolorowo i zdrowo! Aromatyczna kasza gryczana carry z ciepłymi buraczkami i marchewką z groszkiem, podana w towarzystwie indyka lub sadzonego jajka….Pyszny, zdrowy obiadek dla całej rodzinki.
Kasza gryczana carry z buraczkami i marchewką z groszkiem
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy gryczanej ekologicznej
- Marchewka z groszkiem (mrożonka)
- Pieczone lub ugotowane buraki – najlepiej zrobić to dzień wcześniej, jeśli jednak nie mamy to buraki myjemy, obieramy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości lub wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku około 45 minut.
- 1-2 jabłka
- Opcjonalnie: kiszone buraki
- Pierś indyka lub kurczaka wiejskiego (nie z marketu!) lub jajka
- Masło klarowane
- Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, kurkuma ,lubczyk, majeranek, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy, wsypujemy kaszę gryczaną, gotujemy na małym ogniu, przez 15 minut, a następnie zostawiamy na kolejne 15, aby kasza ładnie doszła. Po tym czasie do kaszy dodajemy sól kłodawską, pieprz czarny, około łyżeczki kurkumy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość mieszamy.
- Do garnuszka wkładamy łyżeczkę masła klarowanego, rozpuszczamy, dodajemy marchewkę z groszkiem, dusimy kilka minut do miękkości, delikatnie podlewając wodą. Możemy tu pod koniec dodać pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej, aby utworzyła się delikatnie zawiesina, ale nie jest to konieczne.
- Buraczki ścieramy lub rozdrabniamy w mikserze, dodajemy starte jabłka , sól i pieprz, mieszamy, podgrzewamy. Opcjonalnie dodaję jeszcze do buraków pieczonych, buraki kiszone, w tym połączeniu są super i wyostrzają świetnie smak.
- Pierś indyka kroimy na plastry, obsypujemy solą, lubczykiem, majerankiem, słodką papryką, smażymy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, lub smażymy jajka sadzone.
- Na talerzu układamy kaszę gryczaną, marchewkę z groszkiem, buraczki, na środek układamy pierś kurczaka lub jajko sadzone.