Z serii obiady bezmięsne…
Lubicie ostrzejsze smaki meksykańskie? Jeśli tak to na pewno wam zasmakuje 🙂 Komosa ryżowa w wersji po meksykańsku, to danie szybkie w przygotowaniu, pyszne i bardzo sycące 🙂
Komosa ryżowa po meksykańsku
Potrzebujemy:
- 1 szklanka komosy ryżowej – ugotować według przepisu na opakowaniu
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 słoik kukurydzy
- 1 słoik fasoli czerwonej
- 500 ml przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- sól kłodawska
- dowolna szczypta chili- dopasuj do swojej ostrości
- olej rzepakowy ekologiczny lub olej kokosowy
- Opcjonalnie : awokado
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę paprykę czerwoną, podsmażamy chwilę razem, następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników tj. kukurydzę, fasolę, komosę ryżową, przyprawy, mieszamy, doprawiamy, dusimy jeszcze razem 5 minut.
- Podajemy w głębokich miseczkach.
- Opcjonalnie: Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, rozkładamy na wierzchu dania.