Pyszna alternatywa na naleśniki bez glutenu. Naleśniki kokosowe to słodka kokosowa nuta i delikatność w smaku, na pewno wam zasmakuje 🙂
Naleśniki kokosowe
Potrzebujemy: z tej porcji ciasta wychodzi 7-8 małych naleśników.
- 125 ml wody źródlanej gazowanej
- 250 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
- 80 g mąki kokosowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka wiejskie
- szczypta soli
- wanilia
- olej kokosowy
- Cynamon do podania
Przygotowanie:
- Jajka miksujemy z miodem, wodą i mlekiem, dodajemy mąki, sól i wanilię, mieszamy razem, w razie konieczności dolewamy wody (konsystencja gęstej śmietany). Natłuszczamy patelnie olejem kokosowym (ja robię to tylko na początku), następnie ciasto musimy rozsmarować na patelni łyżką (chochlą) i zrumienić z dwóch stron.
- Naleśniki podajemy z ulubionym dżemem (bez cukru), obowiązkowo posypujemy cynamonem 🙂
- Propozycja podania naleśników kokosowych: Naleśniki smarujemy prażonymi jabłkami z rodzynkami, możemy dodać kawałki banana, polewamy zmiksowanymi truskawkami (u mnie są to truskawki z mlekiem roślinnym i miodem lub truskawki zmiksowane z orzechami nerkowca i odrobiną wody. Oczywiście sos do polania możemy zrobić z każdego dostępnego dla nas owocu np. porzeczek, wiśni, jagód, borówek, malin itp..