Rozgrzewająca moc zupy… Talerz ciepłej zupy jest idealny posiłkiem na chłodne dni…
Kapuśniak jaglany z ostropestem
Potrzebujemy:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 sztuki marchewki
- 250 g kiszonej kapusty
- 6 łyżek kaszy jaglanej (którą wcześniej płuczemy kilkakrotnie w gorącej wodzie, aby pozbyć się goryczki)
- 2 łyżki soczewicy czerwonej
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaki
- sól kłodawska i pieprz
- Ostropest mielony ziarno
Przygotowanie:
Na tłuszczu zrumieniamy posiekaną cebulę. Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew startą na tarce, liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy około 3 l wody. Gotujemy 20 minut, następnie dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotową zupę doprawiamy do smaku ( solą, pieprzem, czosnkiem). Zupę podajemy ze świeżą zieleniną, posypaną szczyptą ostropestu.
A dlaczego ostropest?
Cudowne owoce ostropestu zawierają kompleks flawonolignanów, określane jako Sylimarynę a podstawową właściwością sylimaryny jest działanie antyhepatotoksyczne, to znaczy ochronne dla komórek wątroby. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, spazmolityczne, odtruwające i żółciopędne. Sylimaryna redukuje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, wspomaga regenerację wątroby, chroni wątrobę przed działaniem trucizn i toksyn, działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych.
♥️