Kapuśniak jaglany z ostropestem

Rozgrzewająca moc zupy… Talerz ciepłej zupy jest idealny posiłkiem na chłodne dni…

Kapuśniak jaglany z ostropestem

Potrzebujemy:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 sztuki marchewki
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (którą wcześniej płuczemy kilkakrotnie w gorącej wodzie, aby pozbyć się goryczki)
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaki
  • sól kłodawska i pieprz
  • Ostropest mielony ziarno

Przygotowanie:

Na tłuszczu zrumieniamy posiekaną cebulę. Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew startą na tarce, liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy około 3 l wody. Gotujemy 20 minut, następnie dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotową zupę doprawiamy do smaku ( solą, pieprzem, czosnkiem). Zupę podajemy ze świeżą zieleniną, posypaną szczyptą ostropestu.

A dlaczego ostropest?

Cudowne owoce ostropestu zawierają kompleks flawonolignanów, określane jako Sylimarynę a podstawową właściwością sylimaryny jest działanie antyhepatotoksyczne, to znaczy ochronne dla komórek wątroby. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, spazmolityczne, odtruwające i żółciopędne. Sylimaryna redukuje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, wspomaga regenerację wątroby, chroni wątrobę przed działaniem trucizn i toksyn, działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych.

♥️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked