Pyszny zdrowy chleb gryczany, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Chlebek możemy przygotować z gotowej mąki gryczanej lub z mielonej kaszy gryczanej (niepalonej).
Chleb gryczany z rodzynkami
Potrzebujemy :
- 400 g mąki gryczanej ekologicznej!
- 400 ml wody
- 3 łyżki masła klarowanego
- 30 g drożdży
- 0,5 łyżeczki miodu
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- Pół szklanki rodzynek (zamiast rodzynek możemy dać garść żurawiny)
- Pół łyżeczki soli kłodawskiej
Przygotowanie :
- Do miski lub wysokiego kubka wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki gryczanej, mieszamy razem, zostawiamy na 15-20 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
- Gdy zaczyn jest już gotowy, łączymy zaczyn z mąką, mieszamy, dodajemy rodzynki, siemię lniane, sezam, masło klarowane sól , wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Chlebek wkładamy do ciepłego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temp. 200 C