Chleb gryczany z rodzynkami

Pyszny zdrowy chleb gryczany, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Chlebek możemy przygotować z gotowej mąki gryczanej lub z mielonej kaszy gryczanej (niepalonej).

Chleb gryczany z rodzynkami

Potrzebujemy :

  • 400 g mąki gryczanej ekologicznej!
  • 400 ml wody
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 30 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • Pół szklanki rodzynek (zamiast rodzynek możemy dać garść żurawiny)
  • Pół łyżeczki soli kłodawskiej

Przygotowanie :

  • Do miski lub wysokiego kubka wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki gryczanej, mieszamy razem, zostawiamy na 15-20 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
  • Gdy zaczyn jest już gotowy, łączymy zaczyn z mąką, mieszamy, dodajemy rodzynki, siemię lniane, sezam, masło klarowane sól , wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • Chlebek wkładamy do ciepłego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temp. 200 C






Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked