Zapach grzybowej… 😋
Zupa grzybowa
Potrzebujemy :
- Około 100 g grzybów leśnych
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- mały kawałek selera
- pół pora
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego ekologicznego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 50- 100ml śmietanki z orzechów nerkowca 😋 – jak zrobić zerknij TU. Jeśli możesz sobie na to pozwolić i masz dostęp do wiejskich produktów, dodaj wiejską śmietanę.
- Masło klarowane
- Sól kłodawska i pieprz
Przygotowanie :
- Grzyby suszone, dokładnie, kilkakrotnie płuczemy (aby oczyścić dokładnie z piasku). Następnie wkładamy do garnuszka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 5-10 minut (ściągamy pianę). Po tym czasie grzyby odcedzamy.
- Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i zrumieniamy.
- Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy razem kilka minut aby powstał aromatyczny sos.
- Do garnka wkładamy obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i przyprawy. Dokładamy podduszone grzyby, wlewamy około 2 l wody i gotujemy około 15 minut, następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut.
- Na koniec próbujemy i doprawiamy. Dodajemy śmietankę i zieleninę.