Szybkie ciacho czekoladowe z burakiem i nutą kawy, idealne na brak jajek w lodówce 🙂 Jest bardzo czekoladowe, bardzo pyszne i bardzo aromatyczne 🙂
Ciasto czekoladowe z burakiem i kawą
Potrzebujemy:
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (2 łyżki gorącej wody do zalania)
- 250 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2-3 łyżki miodu
- 100 g puree z buraka (ugotowany lub upieczony burak wkładamy do miksera z odrobiną wody, dokładnie zmiksujemy na mus)
- 30 ml oleju kokosowego
- wanilia (kilka kropel)
- 250 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy (może być zbożowa, kawa z cykorii, lub zwykła rozpuszczalna)
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego
Polewa:
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady
- Pół łyżeczki kawy ( (może być zbożowa, kawa z cykorii, lub zwykła rozpuszczalna)
- kilka łyżek mleka kokosowego (dopasować do gęstości)
Przygotowanie:
- Do miksera wlewamy mleko roślinne i ocet jabłkowy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
- Siemię lniane zalewamy gorącą wodą na 5 minut. Po tym czasie do mleka dodajemy, napęczniałe siemię lniane, miód, puree z buraka, olej kokosowy, wanilię, wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
- Do uzyskanej masy stopniowo wsypujemy mąkę orkiszową, kakao, kawę, sodę i proszek do pieczenia, dalej miksując.
- Gotową masę przekładamy do małej formy na keks (24 cm), wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 40 minut.
- Składniki polewy łączymy w garnuszku, podgrzewamy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
- Polewamy ciasto polewą czekoladową.
Pyszny słodki deser z warzywami 🙂 Ciasto z burakiem i ciasto z dynią 🎃
Koniecznie wypróbuj ciasto z dynią i migdałami jest boskie:)