Ciasto czekoladowe z burakiem i kawą

Szybkie ciacho czekoladowe z burakiem i nutą kawy, idealne na brak jajek w lodówce 🙂 Jest bardzo czekoladowe, bardzo pyszne i bardzo aromatyczne 🙂

Ciasto czekoladowe z burakiem i kawą

Potrzebujemy:

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (2 łyżki gorącej wody do zalania)
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 100 g puree z buraka (ugotowany lub upieczony burak wkładamy do miksera z odrobiną wody, dokładnie zmiksujemy na mus)
  • 30 ml oleju kokosowego
  • wanilia (kilka kropel)
  • 250 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy (może być zbożowa, kawa z cykorii, lub zwykła rozpuszczalna)
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego

Polewa:

  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • Pół łyżeczki kawy ( (może być zbożowa, kawa z cykorii, lub zwykła rozpuszczalna)
  • kilka łyżek mleka kokosowego (dopasować do gęstości)

Przygotowanie:

  • Do miksera wlewamy mleko roślinne i ocet jabłkowy.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
  • Siemię lniane zalewamy gorącą wodą na 5 minut. Po tym czasie do mleka dodajemy, napęczniałe siemię lniane, miód, puree z buraka, olej kokosowy, wanilię, wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
  • Do uzyskanej masy stopniowo wsypujemy mąkę orkiszową, kakao, kawę, sodę i proszek do pieczenia, dalej miksując.
  • Gotową masę przekładamy do małej formy na keks (24 cm), wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy 40 minut.
  • Składniki polewy łączymy w garnuszku, podgrzewamy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  • Polewamy ciasto polewą czekoladową.

Pyszny słodki deser z warzywami 🙂 Ciasto z burakiem i ciasto z dynią 🎃

Koniecznie wypróbuj ciasto z dynią i migdałami jest boskie:)




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked