Ryż z cukinią, bobem i fasolką

Z serii obiady bezmięsne…

Zdrowy obiad na zielono…Tak, to jest pyszne… Szybki w przygotowaniu, obiad dla całej rodzinki.

Prosty skład – zdrowy skład!

Ryż z cukinią, bobem i fasolką

Potrzebujemy:

  • Ugotowany ryż basmatii lub brązowy – ilość według gustu
  • 2 cebule
  • 1 duża cukinia lub dwie małe
  • bób – ilość według gustu
  • fasolka szparagowa – ilość według gustu
  • 2-3 plasterki czosnku
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • imbir – tak z pół łyżeczki startego
  • sól i pieprz
  • masło klarowane – do duszenia
  • oliwa – tylko do skroplenia przed podaniem – NA TŁYSZCZACH ROŚLINNYCH NIE SMAŻYMY I NIE GOTJEMY! SPOŻYWAMY TYLKO NA ZIMNO!

Przygotowanie:

  • Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy aldente. Do ciepłej fasolki dodajemy odrobinę masła klarowanego, 2-3 plastry czosnku (dla smaczku), sól i 1-2 łyżki płatków drożdżowych, mieszamy i gotowe.
  • Bób oczyszczamy gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego, zrumieniamy na niej cebulę, pokrojoną w dużą kostkę.
  • Cukinię oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli, mieszamy dodajemy starty imbir, sól i pieprz, mieszamy, dusimy razem około 10 min.
  • Do uduszonej cukinii dodajemy ryż, mieszamy, dodajemy bób, mieszamy, skrapiamy oliwą, dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Podajemy razem z fasolką szparagową.

Spróbuj również inne propozycje z wykorzystaniem cukinii…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked