Z serii obiady bezmięsne…
Zdrowy obiad na zielono…Tak, to jest pyszne… Szybki w przygotowaniu, obiad dla całej rodzinki.
Prosty skład – zdrowy skład!
Ryż z cukinią, bobem i fasolką
Potrzebujemy:
- Ugotowany ryż basmatii lub brązowy – ilość według gustu
- 2 cebule
- 1 duża cukinia lub dwie małe
- bób – ilość według gustu
- fasolka szparagowa – ilość według gustu
- 2-3 plasterki czosnku
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych
- imbir – tak z pół łyżeczki startego
- sól i pieprz
- masło klarowane – do duszenia
- oliwa – tylko do skroplenia przed podaniem – NA TŁYSZCZACH ROŚLINNYCH NIE SMAŻYMY I NIE GOTJEMY! SPOŻYWAMY TYLKO NA ZIMNO!
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy aldente. Do ciepłej fasolki dodajemy odrobinę masła klarowanego, 2-3 plastry czosnku (dla smaczku), sól i 1-2 łyżki płatków drożdżowych, mieszamy i gotowe.
- Bób oczyszczamy gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego, zrumieniamy na niej cebulę, pokrojoną w dużą kostkę.
- Cukinię oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli, mieszamy dodajemy starty imbir, sól i pieprz, mieszamy, dusimy razem około 10 min.
- Do uduszonej cukinii dodajemy ryż, mieszamy, dodajemy bób, mieszamy, skrapiamy oliwą, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Podajemy razem z fasolką szparagową.
Spróbuj również inne propozycje z wykorzystaniem cukinii…