Muffinki, babeczki, bułeczki, słodka przekąska bez cukru, bez mleka zwierzęcego, pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Babeczki orkiszowe z owocami
Potrzebujemy:
- 250 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe, owsiane lub z nasion konopi. Jak zrobić takie mleko ? Zerknij TU)
- 280 g mąki orkiszowej ekologicznej!
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 40 g masła klarowanego lub olej kokosowy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Dowolne owoce (borówki, truskawki, mango, banan, porzeczki )
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy razem z miodem, dodajemy mleko, roztopione masło, ocet jabłkowy, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę orkiszową, sodę, mieszamy składniki.
- Do formy wykładamy gotowe foremki lub samodzielnie wykonane z papieru do pieczenia papilotki (najczęściej robię papilotki sama, wtedy mam pewność, że muffinki nie przykleją się do papierka), na spód foremki , wkładamy 2-3 kawałki owoców, następnie wlewamy po 2 łyżki ciasta i ponownie na wierzch układamy kilka kawałków owoców.
- Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 C.
❤️Babeczki z borówkami… 😋
❤️Babeczki z truskawkami 🍓
Spróbuj również babeczek na soku pomarańczowym z marchewką i gorzką czekoladą….