Szaszłyki z indyka z cukinią i pieczarką

Szybki lekki i zdrowy obiad lub kolacja…Szaszłyki z indyka z cukinią i pieczarkami, podane z letnią sałatką, idealne danie na upalne dni….Ale nie tylko 🙂

Szaszłyki z indyka z cukinią i pieczarką

Potrzebujemy:

  • Mięso z indyka – zdrowe od gospodarza – NIE marketowe!
  • sos sojowy 1-2 łyżki (w zależności od ilości mięsa)
  • 1 ząbek czosnku
  • cukinia
  • pieczarki
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • długie wykałaczki

Przygotowanie :

  • Mięso indyka kroimy w grubszą kostkę, dodajemy sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy, odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki (oczywiście jak mamy czas, jak nie to od razu pieczemy, też będą ok. z marynatą trzymaną dłużej, są bardziej dosmaczone:).
  • Cukinię myjemy, kroimy w grubsze plastry, obsypujemy solą, pieprzem, papryką.
  • Pieczarkę myjemy, obieramy, kroimy na pół ,obsypujemy solą, pieprzem, papryką.
  • Gotowe zamarynowane mięso, obsypaną cukinię i pieczarkę, nadziewamy naprzemiennie na wykałaczkę
  • Gotowe szaszłyki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 C przez około 20 minut na piękny złoty kolor.
  • Upieczone szaszłyki lekko ostudzone skraplamy oliwą z oliwek.

Sałatka : do każdego talerza osobno, wkładamy po trochę – ilość według uznania!

  • Jarmuż
  • rukola
  • pomidory
  • awokado
  • czerwona cebula
  • opcjonalnie – ser kozi – od gospodarza! Zdrowy nabiał bez dodatków!

Gotowe upieczone szaszłyki, podajemy na pysznej sałatce!

W wersji z serem kozim



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked