Pomysł na chleb bezglutenowy na bazie mąki gryczanej. Domowy chlebek jest najlepszy, co tu pisać ! Jeśli pieczesz go na mące ekologicznej to jesteś już mistrz! Czasami wyjedzie lepiej, czasami gorzej… To nie ma znaczenia, z czasem będą idealne 🙂 Ważne jest to, że dzięki temu zapewniasz sobie zdrowie i dbasz o swoją rodzinę, bo nie ma nic cenniejszego od zdrowia!!!
Chleb gryczany
Potrzebujemy:
- 400 g mąki gryczanej ekologicznej (możesz zmielić kaszę gryczaną niepaloną)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki babki płesznik (błonnik) lub siemię lniane
- 2 łyżki nasion chia
- 10 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli kłodawskiej
- 400 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- Do miski wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, mąkę z ciecierzycy, babkę płesznik, nasiona chia, drożdże, sól, wymieszać dobrze składniki razem.
- Do ciepłej wody (400ml) – niegorącej!, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do rozpuszczenia.
- Do miski z mąką wlewamy wodę z miodem, mieszamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, aż podrośnie (około 30 minut).
- Gdy ciasto w misce podrośnie, mieszamy delikatnie i przekładamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta możemy posypać nasionami konopi (jak na zdjęciu ) lub sezamem, siemieniem lnianym lub makiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 C , wkładamy wyrośnięty chlebek, pieczemy przez 40 minut.
Smacznego 🙂
Wypróbuj koniecznie przepis na chleb gryczany z ziarnami …Jest pyszny!!!