Chleb gryczany na suchych drożdżach

Pomysł na chleb bezglutenowy na bazie mąki gryczanej. Domowy chlebek jest najlepszy, co tu pisać ! Jeśli pieczesz go na mące ekologicznej to jesteś już mistrz! Czasami wyjedzie lepiej, czasami gorzej… To nie ma znaczenia, z czasem będą idealne 🙂 Ważne jest to, że dzięki temu zapewniasz sobie zdrowie i dbasz o swoją rodzinę, bo nie ma nic cenniejszego od zdrowia!!!

Chleb gryczany

Potrzebujemy:

  • 400 g mąki gryczanej ekologicznej  (możesz zmielić kaszę gryczaną niepaloną)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki babki płesznik (błonnik) lub siemię lniane
  • 2 łyżki nasion chia
  • 10 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • 400 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  • Do miski wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, mąkę z ciecierzycy, babkę płesznik, nasiona chia, drożdże, sól, wymieszać dobrze składniki razem.
  • Do ciepłej wody (400ml) – niegorącej!, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do rozpuszczenia.
  • Do miski z mąką wlewamy wodę z miodem, mieszamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, aż podrośnie (około 30 minut).
  • Gdy ciasto w misce podrośnie, mieszamy delikatnie i przekładamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wierzch ciasta możemy posypać nasionami konopi (jak na zdjęciu ) lub sezamem, siemieniem lnianym lub makiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 C , wkładamy wyrośnięty chlebek, pieczemy przez 40 minut.

Smacznego 🙂

Wypróbuj koniecznie przepis na chleb gryczany z ziarnami …Jest pyszny!!!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked