Proste ciasto, niezwykle smaczne, bez cukru na mące orkiszowej, ekologicznej. Krajanka z jabłkiem to pyszne ciacho codzienne lub świąteczne
Krajanka z jabłkiem
Potrzebujemy:
- 5 jajek od szczęśliwych kurek
- 5 łyżek mąki orkiszowej ekologicznej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- wanilia
Przygotowanie:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białko ubijamy
- Do żółtek dodajemy, ocet jabłkowy, mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową, wanilię, delikatnie mieszamy, przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 25 min w temp 180 C.
Masa jabłkowa:
- 0,5 l soku z jabłek
- 3 jabłka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon
Dodatkowo w wersji wzbogaconej :
- Bita śmietana z prawdziwej wiejskiej śmietany, samodzielnie zrobiona lub kokosowa .
Przygotowanie:
- Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- Z soku jabłkowego przygotować budyń. Mąkę rozmieszać w małej ilości soku jabłkowego, resztę soku zagotować i dodać rozmieszaną mąkę, szybko zamieszać, aby nie zrobiły się grudki, gotować minutę, ciągle mieszając.
- Do gorącego budyniu dodać starte jabłka, szybko wymieszać, całość wylać na ciasto, pozostawić do ostygnięcia.
- W wersji podstawowej posypujemy całość cynamonem i cukrem kokosowym 🙂
- W wersji wzbogaconej na masę budyniową rozkładamy bitą śmietanę i posypujemy cynamonem 🙂
W wersji z truskawkami …