Krajanka z jabłkiem

Proste ciasto, niezwykle smaczne, bez cukru na mące orkiszowej, ekologicznej. Krajanka z jabłkiem to pyszne ciacho codzienne lub świąteczne

Krajanka z jabłkiem

Potrzebujemy:

  • 5 jajek od szczęśliwych kurek
  • 5 łyżek mąki orkiszowej ekologicznej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • wanilia

Przygotowanie:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białko ubijamy
  • Do żółtek dodajemy, ocet jabłkowy, mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową, wanilię, delikatnie mieszamy, przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 25 min w temp 180 C.

Masa jabłkowa:

  • 0,5 l soku z jabłek
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Dodatkowo w wersji wzbogaconej :

  • Bita śmietana z prawdziwej wiejskiej śmietany, samodzielnie zrobiona lub kokosowa .

Przygotowanie:

  • Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  • Z soku jabłkowego przygotować budyń. Mąkę rozmieszać w małej ilości soku jabłkowego, resztę soku zagotować i dodać rozmieszaną mąkę, szybko zamieszać, aby nie zrobiły się grudki, gotować minutę, ciągle mieszając.
  • Do gorącego budyniu dodać starte jabłka, szybko wymieszać, całość wylać na ciasto, pozostawić do ostygnięcia.
  • W wersji podstawowej posypujemy całość cynamonem i cukrem kokosowym 🙂
  • W wersji wzbogaconej na masę budyniową rozkładamy bitą śmietanę i posypujemy cynamonem 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked