Zielony koktajl na zdrowie… Koktajl szpinak, banan, kiwi, awokado, fajna przekąska, kolacja lub początek dnia…
Koktajl szpinak, banan, kiwi, awokado
Potrzebujemy:
- 1 banan (dojrzały)
- Pół kiwi
- kilka kawałków awokado
- garść szpinaku
- odrobina miodu – opcjonalnie
- mleko owsiane około 1 szklanki (ilość według gustu)
- Opcjonalnie dla zdrowotności – szczypta zmielonej pestki awokado 🙂
Przygotowanie:
Do kielicha miksującego wkładamy składniki, miksujemy do gładkiej konsystencji.
Zapraszam również na inne koktajle ze szpinakiem w roli głównej 🙂
Dlaczego warto sięgać po szpinak ?
Szpinak jest cudownym warzywem zawierającym bombę witaminową:
- A (beta-karoten (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
- D (dba, aby nasze kości były mocne, a zęby zdrowe, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu oraz odpowiada za gospodarkę tymi minerałami).
- E (witaminy młodości i płodności)
- C (wzmacnia organizm, ułatwia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej).
- K(odpowiada za właściwą krzepliwość krwi, wpływa na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości).
- Witaminy z grupy B:B1(czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia),
- B2(ryboflawina – niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu)
- B3(PP – niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych)
- B5 (Kwas pantotenowy, reguluje białka i tłuszcze w organizmie)
- B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca)
- B9 (kwas foliowy- niezbędny do syntezy DNA)
- Składników mineralnych: wapnia (odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni a w tym skurcze najważniejszego z mięśni, czyli mięśnia sercowego.
- Magnez (wspomaga pracę mózgu, hamuje skutki stresu, napięcia nerwowego),
- Fosforu (jest odpowiedzialny za mineralizacje kości i stawów, jest także niezbędny do budowy tkanek miękkich),
- Żelaza (składnik hemoglobiny, jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych, wpływa na poziom cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie, wzmacnia cały organizm),
- Miedz (Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki) potas (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu, obniża ciśnienie krwi, przyczynia się do wydalania z organizmu nadmiaru sodu oraz poprawia kondycję naczyń krwionośnych),
- Jod (niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka, podstawowym składnikiem hormonów tarczycy, czyli tyroksyny i trójjodotyroniny)
- Cynk (wchodzi w skład ok. 80 enzymów, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów)
- Mangan (jest odpowiedzialny za utrzymywanie kości i mięśni w dobrym stanie, wpływa na poziom libido i sprawność seksualną)
- Szpinak łagodzi zaparcia, chroni wyściółkę śluzową żołądka, a także wypłukuje toksyny z jelita grubego.
- Bogaty w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega się wielu chorobom, a ponadto spowalnia procesy starzenia całego organizmu.
- Źródło zeaksantyny oraz luteiny (barwniki występujące naturalnie w produktach roślinnych) Oba te związki wpływają bardzo korzystnie na stan zdrowia oczu, a konkretnie plamki żółtej.
- Źródło błonnika– reguluje pracę jelit oraz pomaga razem z kałem wydalać tłuszcz, co skutkuje zmniejszeniem poziomu złego cholesterolu we krwi.
- Uwaga w szpinaku znajduje się kwas szczawiowy, który nie wpływa pozytywnie dla naszego organizmu, utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza. Jest na to sposób, należy spożywać szpinak z produktami bogatymi w witaminę C, mogą to być na przykład pomarańcze, grejpfruty. Innym sposobem na zmniejszenie szkodliwego działania kwasu szczawiowego jest gotowanie liści szpinaku około 3 minut.
- Zaskakujące jest to, że gotowanie szpinaku zwiększa wartości odżywcze. Poprzez gotowanie szpinak dostarcza dwa razy tyle składników mineralnych, ile świeży. A dzieje się tak dlatego, że organizm nie może całkowicie wykorzystać składników odżywczych z surowego warzywa.