Ciasto marchewkowo-kokosowe

Ciasto marchewkowe z dodatkiem mąki kokosowej, pyszny deser, bez cukru, bez nabiału i bez glutenu… 😋

Ciasto marchewkowo-kokosowe

Potrzebujemy :

  • 400 g pulpy z marchewki 🥕 (pozostałość po soku z marchewki) lub startej na drobnych oczkach.
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki miodu 🍯
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kokosowej (można wykorzystać tu wiórki pozostałe po mleku kokosowym)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej – świeżo startej

Przygotowanie :

  • W misce wymieszać mąkę ryżową, kokosową, sodę, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową.
  • W drugiej misce połączyć marchewkę, olej, miód, 3 żółtka, mleko, ocet.
  • Ubić pianę z białek.
  • Całą zawartość mokrych składników, przełożyć do suchych, wymieszać składniki, dodać zmielone orzechy i rodzynki, wymieszać dodać, ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać, ciasto jest dość gęste.
  • Całość przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 min w temp 180 C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • W wersji ekskluzywnej wykładamy na wierzch ciasta bitą śmietanę (koniecznie z wiejskiej śmietanki) lub serek z orzechów nerkowca 😋. Dekoracja ciasta to nasza fantazja, mogą być to świeże owoce, orzechy, gorzka czekolada albo po prostu cynamon 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked