Ciasto dyniowe z jabłkiem

Pyszne, wilgotne ciasto dyniowe ….na ciepło znika błyskawicznie 🙂

Ciasto dyniowe z jabłkiem

Potrzebujemy:

  • 250 g puree z dyni ( dynie kroimy w kostkę, wkładamy do brytfanki, pieczemy do miękkości, studzimy, miksujemy).
  • 40 ml masła klarowanego (rozpuszczonego)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyża miodu lub 2 łyżki ksylitolu – jeśli dynia jest dość słodka można zrezygnować ze słodzika.
  • 3 jajka
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • skórka z cytryny ( cytrynę koniecznie odpowiednio oczyść z pestycydów, jak to zrobić zerknij TU).
  • Jabłka

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy puree dyni
  • Do gotowego puree dodajemy roztopione masło, żółtka jaj, miód, ocet, mieszamy składniki.
  • Mąki mieszamy razem z cynamonem i sodą, dodajemy do masy dyniowej, mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta, mieszamy.
  • Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jabłka obieramy, kroimy w grubsze plastry układamy na cieście, delikatnie dociskając do ciasta, całość oprószamy cynamonem.
  • Pieczemy 40 minut w 180 C




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked