Gryczanka z tofu i pieczarkami

Jeśli lubicie kaszę gryczaną?… To jest to przepis dla Was… 🙂 Fajny i smaczny pomysł na obiad w zdrowszej wersji i bez dodatku mięsa 🙂 Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, to zastąp tofu indykiem 🙂 Pamiętaj, aby mięso było najlepszej jakości !

Gryczanka z tofu i pieczarkami

Potrzebujemy:

  • Około 400 -500 g kaszy gryczanej – ugotowanej
  • tofu (naturalne lub w ziołach)
  • 7-8 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • masło klarowane
  • ocet balsamiczny – ja używam taki z granatem- Pycha!
  • tymianek, oregano, sól i pieprz (jeśli używacie tofu w ziołach, to nie musicie dodawać ziół dodatkowo.
  • Rukola

Przygotowanie:

  • Na maśle klarowanym smażymy pokrojoną cebulkę na rumiano, dodajemy pokrojone w kostkę tofu, tymianek, oregano i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy razem chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną pieczarkę, mieszamy i dusimy chwilę razem do odparowania części wody z pieczarek.
  • Do pieczarek i tofu dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, mieszamy dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Gryczankę podajemy na rukoli skropioną octem balsamicznym.

❤️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked