Pysznie i zdrowo… Tarta owsiana z jabłkami…Deser, który cieszy podniebienia i możesz go jeść bez wyrzutów sumienia…Szybki do przygotowania, bezglutenowy, bez nabiału, bez cukru…
Tarta owsiana z jabłkami
Potrzebujemy:
Spód:
- 200 g płatków owsianych (jeśli jesteś uczulony na gluten, użyj płatków owsianych ze specjalnym oznaczeniem – przekreślonego kłosa )
- 4 łyżki kakao prawdziwego ekologicznego
- 50 g oleju kokosowego
- 50 – 100 ml wody
- szczypta soli kłodawskiej
- 1 łyżka miodu (lub erytrol, ksylitol). Słodycz można też zastąpić daktylami: okolo 6- daktyli namoczyć w ciepłej wodzie na 10 minut. Wodę z moczenia wykorzystujemy do przepisu.
Wierzch:
- około 8 sztuk jabłek
- 0,5-1 cytryna (sok)
- cynamon
- kardamon
- gałka muszkatołowa – szczypta
Przygotowanie:
- Składniki na spód wkładamy do miksera, miksujemy. Gotowa masa jest sypka, ale lepiąca się, ilość wody dopasuj do gęstości ciasta. Gotowe Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki tortownicy, formę wkładamy do lodówki.
- Jabłka myjemy, obieramy, (skórki i gniazda możemy wykorzystać na kompot lub mus z jabłek), ścieramy na cienkie plastry, posypujemy kardamonem, cynamonem, gałką muszkatołową, polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny ( ilość soku należy dopasować do kwasowości jabłek, jeśli są bardzo słodkie dodajemy sok z całej cytryny, jeśli kwaśne, wystarczy z pół cytryny), jabłka mieszamy z przyprawami.
- Wykładamy formę z lodówki, na spód układamy jabłka, oprószamy cynamonem i erytrolem, wstawiamy do piekarnika na 180 C i pieczemy 40 min.