Pyszna warzywna zupa z pokrzywą, podana w towarzystwie wiejskiej śmietanki (lub jogurtu) i jajem…Idealna zupa majowa…
Zupa z pokrzywą
Potrzebujemy:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, lubczyk, sól kłodawska, pieprz czarny.
- 2 garści pokrzywy
- wiejska śmietana lub jogurt
- jaja gotowane
Przygotowanie:
- Z warzyw robimy wywar warzywny tj. do garnka wkładamy, marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, ziemniaki, przyprawy, zalewamy wodą około 1,5 l. gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrzywę i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Zupę lekko ostudzamy, wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, dosmaczamy, dodajemy ząbek czosnku, całość miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę gotowanej wody.
- Podajemy ze śmietaną i jajkiem.