Zupa z pokrzywą

Pyszna warzywna zupa z pokrzywą, podana w towarzystwie wiejskiej śmietanki (lub jogurtu) i jajem…Idealna zupa majowa…

Zupa z pokrzywą

Potrzebujemy:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, lubczyk, sól kłodawska, pieprz czarny.
  • 2 garści pokrzywy
  • wiejska śmietana lub jogurt
  • jaja gotowane

Przygotowanie:

  • Z warzyw robimy wywar warzywny tj. do garnka wkładamy, marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, ziemniaki, przyprawy, zalewamy wodą około 1,5 l. gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrzywę i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Zupę lekko ostudzamy, wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, dosmaczamy, dodajemy ząbek czosnku, całość miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę gotowanej wody.
  • Podajemy ze śmietaną i jajkiem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked