Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Potrzebujemy:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 kg pomidorów
- 2-3 papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Lubczyk, sól, pieprz.
- Śmietana z nerkowców
- Ugotowany ryż lub kasza jaglana
Przygotowanie:
- Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litr wody i gotujemy wywar, do miękkości warzyw.
- Warzywa wyjmujemy z wywaru (warzywka można zużyć do pasty warzywnej). Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek wkładamy do brytfanki i zapiekamy w temp. 200 C przez ok. 35 min.
- Zapieczone warzywa wkładamy do wywaru, dodajemy lubczyk, sól, wszystko razem dokładnie miksujemy.
- Dosmaczamy solą, pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną, śmietaną z nerkowców i zieleniną.
- Ponieważ nie jestem zwolennikiem gotowania tłuszczy, a że tłuszcze są ważne w naszym organizmie to przed podaniem dodaje do zupki łyżeczkę oliwy z oliwek .
- W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów.
- Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwą z oliwek.
- Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.