Zupa warzywna z lanymi (lub kładzionymi) kluskami, zapamiętana z dzieciństwa 🙂 Później często smakowana u teścia, aczkolwiek w trochę tłustszej wersji, bo do zupy mój teść, dodaje jeszcze podsmażony boczek. Ja jednak zostałam na tej wersji z dzieciństwa, która jest robiona na wywarze drobiowym. Jest delikatniejsza i na pewno nie tuczy tak jak w wersji boczkiem :), Lecz jeśli się tym nie przejmujesz, koniecznie wypróbuj:)
Zupa zrobiona z warzyw z ogródka ekologicznego (bez nawozów chemicznych), na drobiu bez hormonów i antybiotyków i kluseczek z mąki zrobionej ze zboża bez oprysków randapem, jest zdrowym bardzo sytym posiłkiem.
Zupa warzywna z lanymi (kładzionymi) kluskami
Potrzebujemy
- Kawałek kury z chowu ekologicznego
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- Około 1.5-2 wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- Świeży koperek
- Przyprawy: lubczyk, sól kłodawska, pieprz.
- Kluski lane: 2 łyżki mąki orkiszowej ekologiczne, 1 jajko wiejskie.
Przygotowanie:
- Do garnka włóż wypłukaną część kury, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, gotuj około 15 minut.
- Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę warzywa, dodaj przyprawy i gotuj około 20 minut.
- W miseczce połącz jajko z mąką( konsystencja gęstej śmietany), i mocząc małą łyżeczkę w gorącej zupie, kładziemy małe kluseczki na zupie.
- Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy czosnek, dosmaczamy, posypujemy świeżym koperkiem.
- Mięso z kury możemy rozdrobnić i dodać do zupy lub wykorzystać do zrobienia mini pasztetu na kanapkę lub kotletów z pieczarkami