Zupa pomidorowa… Co tu dużo mówić, jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa! Wzbogacona dodatkowo dużym bukietem warzyw, nie tylko pomidorów, daje jej miano zupy wprost idealnej! Do tego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Dodatek makaronu naleśnikowego podwyższa jej sytość i wzbogaca smak.
Zupa pomidorowa (jarzynowa)z makaronem naleśnikowym (keto)
Potrzebujemy:
- Pomidory świeże (około 7) – w zimie może być to przecier pomidorowy, ze słoika, ilość według gustu.
- Czosnek (2-4 ząbek)
- Pół pora
- 1 marchewka
- 0,5-1 cukinia
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól Kłodawska/ pieprz czarny/szczypta chili/1 łyżeczka cukru kokosowego/ łyżeczka bazylii.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy kilka łyżek dobrej oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy starte lub pokrojone warzywa: por, marchewkę, cukinię, pomidory lub przecier i wszystkie przyprawy, mieszamy. Wszystko razem dusimy około 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy.
- Do powstałego kremu dodajemy około 1-1,5 litra wody, zagotowujemy, dosmaczamy solą, pieprzem i chili.
- Zupę pomidorową podajemy jako samodzielne danie (zupa krem) lub z ulubionymi dodatkami: np. kluski lane(kładzione), ryż lub makaron naleśnikowy np. keto.
Makaron naleśnikowy (keto) robimy z naleśników keto.
Naleśniki keto
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 40 g serka mascarpone
- 30 g masła miękkiego
- Przyprawy: wanilia, szczypta cynamonu, szczypta soli kłodawskiej.
Przygotowanie:
- Składniki ze sobą łączymy, bardzo dokładnie (najlepiej mikserem). Masa jest lejąca, i taka ma być powinna. Smażymy cienkie rumiane naleśniki.
- Gotowe naleśniki kroimy w cienkie lub szerokie paski.
- Dodajemy do gorącej zupy pomidorowej.
- Dla urozmaicenia możemy dodać kleks wiejskiej śmietany, jogurtu lub śmietanki z orzechów nerkowca .