Z SERII ROZGRZEWAJĄCA MOC ZUPY… Zupa pieczarkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca i ryżem!
Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Potrzebujemy:
- 1 dużą marchewkę
- 1 pietruszkę
- kawałek selera
- 1 cebula
- 5-6 łyżek ryżu
- 7 pieczarek
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Lubczyk
- Masło klarowane
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz,
- 150 ml śmietanki słodkiej (u mnie z orzechów nerkowca)
Przygotowanie:
- W garnku na tłuszczu smażę drobno pokrojoną cebulkę.
- Warzywa ścieram na drobnej tartce (marchew, seler, pietruszka), pieczarki myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy razem z warzywami do cebulki i chwile podsmażamy razem.
- Wlewamy ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy ryż, liść laurowy, 2 ziela angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy ok. 20 min. Gdy warzywa są już miękkie, wlewamy śmietankę, dosmaczam solą pieprzem, posypuje świeżą natką pietruszki.