Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Z SERII ROZGRZEWAJĄCA MOC ZUPY…
Zupa pieczarkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- 7 pieczarek
- 1 cebula
- 1 dużą marchewkę
- 1 pietruszkę
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Lubczyk
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz,
- 200 ml śmietanki słodkiej z orzechów nerkowca – ZERKNIJ JAK ZROBIĆ!
Przygotowanie:
- W garnku na tłuszczu smażę drobno pokrojoną cebulkę. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i dorzucamy do cebulki, dusimy do wyparowania wody.
- Warzywa ścieramy na drobnej tartce (marchew, seler, pietruszka), ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko razem dodajemy do pieczarek, razem z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, solą, pieprzem) chwile razem podsmażamy, dodajemy około 1,5 litra wrzącej wody.
- Gotujemy ok. 20 min. Gdy warzywa są już miękkie, wlewamy śmietankę, dosmaczam solą pieprzem, posypuje świeżą natką pietruszki.