Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia.
Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika.
Zupa kocioł warzywny
Potrzebujemy:
- 2 cebule
- pół pora
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 4 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1-2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek kapusty
- fasolka szparagowa (1 garść)
- 2 ząbki czosnku
- około 300 ml przecieru pomidorowego
- około 100 ml śmietanki z orzechów nerkowca – możemy zrobić też bez śmietanki 🙂
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- pół łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- chilli (ilość według gustu)
- pół łyżeczki masła klarowanego
- Gorąca woda około 1-1,5 l
- Opcjonalnie możemy dodać do zupy ugotowaną soczewice lub fasolę.
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i por, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone w słupki marchew, pietruszkę, seler, kroimy w grubą kostkę pomidory i paprykę, ziemniaki, dodajemy fasolkę, kapustę, podsmażamy wszystko razem chwilę, zalewamy gorącą wodą, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy, dodajemy śmietankę, wyciskamy czosnek, dosmaczamy.
Gdzie znaleźć zdrowe warzywa, bez oprysków, uprawiane w tradycyjny sposób? Zapraszam na zakupy do rolnika…Sprawdzone miejsce ze zdrowymi warzywami i nie tylko …