Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Przygotowanie:
- Kawałek dyni (pół małej dyni)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 pomarańcze
- Olej kokosowy
- Kawałeczek imbiru
- Pół łyżki carry
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- W garnku podsmażam na tłuszczu cebulę. Na tartce ścieram warzywa (dynie, marchew, pietruszkę- ja wrzucam do robota i rozdrabniam), dodaję do podsmażonej cebulki, chwilę razem smażę.
- Ziemniaki kroję w kostkę, dorzucam do warzyw, zalewam ok. 0,5 litra wody, dodaję starty imbir, carry, sól, gotuję do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są miękkie, rozdrabniam bardzo dokładnie blenderem, wlewam mleko kokosowe, i sok z dwóch pomarańczy dosmaczam według gustu.
- Podaję posypane prażonym słonecznikiem, dynią lub czarnym sezamem. Pyszna!