Z serii obiady bezmięsne…zapiekane ziemniaczki w mundurkach w dwóch wersjach z gzikiem lub pieczoną kiszoną kapustką
Pyszny i zdrowy obiad dla calej rodziny!
Potrzebujemy:
- Ziemniaki całe (ilość w zależności od potrzeby)
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz.
Wersja z gzikiem:
- Twaróg biały (ilość w zależności od potrzeby)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- Sól i pieprz.
- Ja dodaje jeszcze czosnek, ale nie jest to konieczne.
Wersja z pieczoną kapustką
- Kapusta kiszona (ilość w zależności od potrzeby)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kminek
- majeranek
- Sól i pieprz.
- Olej kokosowy.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dobrze myjemy ze skórką, wkładamy do garnka i gotujemy na miękko, (z uwagą, aby nie przegotować ziemniaków), studzimy, przekrajmy na pół, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku w 200 C do zrumienienia powierzchni.
- Ziemniaki piekę bez tłuszczu, na talerzu dopiero skraplam je oliwą z oliwek, tłuszczy nie powinno się podgrzewać, ale są bardzo ważne w diecie, dlatego nie należy ich unikać, najlepiej spożywać na zimno.
- Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt, pokrojony szczypior, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.
- Kapustę kiszoną kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 min. Po tym czasie odcedzamy kapustkę na durszlaku. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i smażymy razem, gdy są zarumienione, wyłączamy, dodajemy kapustkę, kminek, sól i pieprz, dokładanie mieszamy, przekładamy do brytfanki, posypujemy majerankiem i zapiekamy w 200 C około 25 min. W ten sposób zrobiona kapustka jest bardziej aromatyczna i dużo lżejsza niż kapusta zasmażana.
Kiszona kapusta
Cebulka z marchewką Cebulka, marchewka, kapusta i przyprawy. Pieczona kapustka Pieczona kiszona kapusta z pieczonymi ziemniakami.