Witamina K

Funkcje witaminy K

  • Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, dzięki niej mamy mniejsze ryzyko wystąpienia krwawień i krwotoków. 
  • Witamina K posiada właściwości łagodzące podrażnienia i zaczerwienienia skóry, rozjaśnia zmęczoną i poszarzałą cerę.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne


Źródła witaminy K

  • Kiszona kapusta
  • kapusta biała surowa (w 100 g jest około 76 µg)
  • mięso 
  • szpinak (w 100 g jest około 483 µg)
  • sałata 
  • kalafior
  • brokuł (w 100 g jest około 101.6 µg)
  • pomidory (w 100 g jest około 7,9 µg)
  • jarmuż (w 100 g jest około 704.8 µg)
  • kalarepa
  • awokado
  • truskawki (w 100 g jest około 2.2 mg )
  • brukselka
  • herbata zielona
  • wątroba
  • mleko 
  • sery

Skutki niedoboru witaminy K

  • zaburzenia procesu wchłaniania
  • krwawienia z nosa
  • biegunki
  • zapalenia jelit


Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked