Funkcje witaminy K
- Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, dzięki niej mamy mniejsze ryzyko wystąpienia krwawień i krwotoków.
- Witamina K posiada właściwości łagodzące podrażnienia i zaczerwienienia skóry, rozjaśnia zmęczoną i poszarzałą cerę.
- Wzmacnia naczynia krwionośne
Źródła witaminy K
- Kiszona kapusta
- kapusta biała surowa (w 100 g jest około 76 µg)
- mięso
- szpinak (w 100 g jest około 483 µg)
- sałata
- kalafior
- brokuł (w 100 g jest około 101.6 µg)
- pomidory (w 100 g jest około 7,9 µg)
- jarmuż (w 100 g jest około 704.8 µg)
- kalarepa
- awokado
- truskawki (w 100 g jest około 2.2 mg )
- brukselka
- herbata zielona
- wątroba
- mleko
- sery
Skutki niedoboru witaminy K
- zaburzenia procesu wchłaniania
- krwawienia z nosa
- biegunki
- zapalenia jelit
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki