Witamina E (tokoferol E)
Funkcje witaminy E
- zapobiega miażdżycy, chorobie nowotworowej
- spowalnia procesy starzenia się
- przeciwdziała niepłodności
- nawilża i ujędrnia skórę
Źródła witaminy E
- Olej z zarodków pszennych (w 100 g jest 149 mg)
- olej rzepakowy tłoczony na zimno (w 100 g jest 29,05 mg)
- makrela
- kiełki i zarodki
- otręby (w 100 g jest 3,81 mg)
- płatki owsiane (w 100 g jest 1,80 mg)
- natka pietruszki (w 100 g jest 3,16 mg)
- szpinak
- jarmuż (w 100 g jest 1,7 mg)
- kapusta
- brokuły
- kukurydza
- groch
- dynia, pestki (w 100 g jest 26 mg)
- pomidory
- porzeczki czarne
- mak (w 100 g jest 1,8 mg)
- słonecznik (w 100 g jest 27,8 mg)
- orzechy włoskie (w 100 g jest 2,6 mg)
- orzechy laskowe (w 100 g jest 38,7 mg)
- orzechy arachidowe (w 100 g jest 9 mg)
- migdały (w 100 g jest 24 mg)
- owoce dzikiej róży
- żółtko (w 100 g jest 2,15 mg)
- masło (w 100 g jest 2,52 mg)
- pełnotłuste mleko
Skutki niedoboru witaminy E
- obrzęki
- zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników
- bezpłodność
- zanik mięśni
- rozdrażnienie, nerwowość
- anemia
- zmęczenie
- plamy starcze
- brak koncentracji
Nadmiar witaminy E jest magazynowany w poduszkach tłuszczowych i jest szkodliwy dla zdrowia.
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki