Witamina D (Kalcyferol) – witamina słońca
Funkcje witaminy D
- niezbędna do funkcjonowania układu kostnego (utrzymuje siłę kości i stabilności szkieletu)
- niezbędna do produkcji hormonów
- zapewnia zdrowe nerwy, optymizm, dobre samopoczucie.
- reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową (przyswajanie wapnia)
- Witamina D jest przyjmowana nie tylko zewnętrznie, ale również produkowana jest przez organizm ludzki, w komórkach skóry, pod wpływem słońca.
Źródła witaminy D
- olej z ryb (tran).
- łosoś
- makrela
- śledź
- żółtko
- mleko
- sery
- masło
- wątroba
Skutki niedoboru witaminy D
- krzywica u dzieci i niemowląt
- U dorosłych, kobiet karmiących, po menopauzie może wystąpić odwapnienie i zmiękczenie kości.
- próchnica zębów
- choroby dziąseł i przyzębia
- osłabienie mięśni
- krótkowzroczność
- zaburzenia snu
- zaburzenia nerwicowe
- ogólne rozdrażnienie
- pesymistyczny stosunek do życia, depresja
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki