Witamina C (Kwas askorbinowy)
Funkcje witaminy C
- jest katalizatorem dynamicznych procesów życiowych (umożliwia ruch)
- wpływa na kreatywność myślenia oraz życie emocjonalne
- wspomaga odchudzanie
- powoduje większą jędrność skóry, wygładzenie zmarszczek
- wpływa na dobry wzrok i mocne włosy
- zwiększa odporność organizmu (zapobiega przeziębieniom)
- zapobiega powstawaniu krwotoków oraz krwawień dziąseł
- powoduje zmniejszenie żylaków i hemoroidów
- chroni przed wolnymi rodnikami
- skuteczna w walce z nowotworami
- Witamina C jest potrzebna, aby kolagen był odpowiednio zbudowany i powstawały silne wiązania krzyżowe.
Źródła witaminy C
- owoce dzikiej róży około (w 100 g jest około 250-800 mg)
- papryka (w 100 g jest około 120-200 mg)
- kiwi (w 100 g jest 84 mg)
- jagody
- cytrusy
- agrest
- porzeczki czarne (w 100 g jest 182,6 mg)
- maliny
- truskawki (w 100 g jest 66,0 mg)
- morele
- cytryna (w 100 g jest około 40-60 mg)
- pomarańcze (w 100 g jest 49,0 mg)
- natka pietruszki (w 100 g jest 177,7 mg)
- kapusta (w 100 g jest 48,0 mg)
- kalarepa (w 100 g jest około 70 -100 mg)
- pomidory
- ziemniaki
- brokuły (w 100 g jest około 65-150 mg)
- jarmuż
- szpinak (w 100 g jest około 40-80 mg)
- szparagi
Skutki niedoboru witaminy C
- obniżenie odporności organizmu
- nasilenie krwawień z dziąseł, nosa i skóry
- rozwój próchnicy zębów
- szkorbut
- zaburzenie trawienia
- siniaki
➡️Nasz organizm nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego trzeba ja przyjmować w kilku porcjach.
➡️Witamina C niszczona jest przez papierosy, tlen i światło. Nadmiar jest wypłukiwany z organizmu (rozpuszcza się w wodzie)
➡️To bardzo silny przeciwutleniacz zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Witamina C ma zdolność usuwania metali ciężkich. Inną substancją wspomagającą proces usuwania metali ciężkich przez witaminę C jest siarka, której naturalnym źródłem jest np. czosnek, cebula, jajka, imbir czy brokuły.
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki