USZKA z pieczarkami do barszczyku — sprawdzony przepis, są po prostu pyszne…
Potrzebujemy: farsz.
- 1 kg pieczarek koniecznie świeżych białych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przygotowanie farszu:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy cebulę i smażymy na złoto. Pieczarki myjemy, obieramy, i drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki razem dusimy, aż do odparowania wody, dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, lekko miksuje go blenderem.
Ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 560 g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i wyrabiamy ciasto lub jeśli nie mamy miksera łączymy wszystkie składniki w misce.
- Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykroić małe kółka z kieliszka, nakładać farsz i zlepiać.
- Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok.2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ciasto idealne również na pierogi ruskie lub pierogi z kapustą i pieczarkami.