Śniadanie na dobry początek pięknego dnia… Zadbaj o siebie i swoje dzieci dając to, co najlepsze jakościowo… Pamiętaj twaróg wiejski to nie to samo co biały ser z marketu! Najlepiej taki twaróg zrobić sobie samemu, jeśli oczywiście mamy dostęp do takiego wiejskiego mleka – jak zrobić zerknij TU. Jeśli natomiast nie mamy takiej możliwości to szukajmy u gospodarzy lub kupujmy ser ekologiczny z atestem. Twaróg w połączeniu z olejem lnianym uznawane jest za połączenie uzdrawiające komórki naszego organizmu. Oczywiście prawie każdy z nas zna, kuracje dr. Budwig, według której, dzięki temu połączeniu można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych. Dlatego warto włączyć takie śniadanie lub kolację do naszego menu. Szybkie śniadanie, proste składniki, pysznie i zdrowo!
Twaróg z olejem lnianym
Potrzebujemy:
- Twaróg wiejski
- olej lniany
- Sól kłodawska i pieprz czarny
- Opcjonalnie : czosnek
- Opcjonalnie : ulubione warzywa- rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, kiszonki (kiszone ogórki, kiszone buraki, kiszona marchewka).
Przygotowanie:
- Twaróg mieszamy z olejem lnianym, solą i pieprzem. Dodatkowo dodaję zawsze czosnek i podaje z wybranymi warzywami lub kiszonkami.
- Podajemy na chlebku żytnim, orkiszowym, gryczanym lub warzywnym.
Wybierz swój ulubiony chlebek – upiecz sam! Twoje zdrowie jest w twoich rękach!
Zapraszam również na inne pyszne przepisy na proste, zdrowe chleby domowe 🙂