Tortilla domowa to pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Możemy ją wykonać z mąki orkiszowej, owsianej, kukurydzianej, gryczanej lub ryżowej. Moim faworytem jest mąka orkiszowa, oczywiście to kwestia smaku. Dla mnie najważniejsze jest to, aby mąka, z której robię posiłek, pochodziła z bezpiecznego, zdrowego źródła, gdzie w uprawie nie używa się chemicznych oprysków. Do ciasta na tortille, możemy dodawać przyprawy, zioła i bawić się smakiem. A dodatkiem, może być wszystko, co nam w duszy gra…. Dużo zielonego, dużo warzyw…I wszystko to, co nam zalega w lodówce. 🙂
Tortilla orkiszowa
Potrzebujemy: (6 sztuk)
- 250 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta soli kłodawskiej
- 135 ml wody gorącej
Przygotowanie:
- Mąkę, oliwę, sól i wodę łączymy i wyrabiamy w misce. Ciasto jest elastyczne.
- Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, odstawiamy na 15 minut.
- Następnie każdy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni, pieczemy po kilka sekund z każdej strony. Układamy na talerzu i przykrywamy wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.
- Nadmiar możemy włożyć do woreczka i przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić.
- Gotowe tortille skrapiamy oliwą z oliwek lub smarujemy domowym majonezem.
Zapraszamy do stołu 🙂