Szybka i prosta tarta z szpinakiem idealna na kolację.
Potrzebujemy:
CIASTO:
- 200 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 50 ml masła klarowanego
- 1 żółtko (białko dodajemy do farszu)
- 50-70 ml wody przegotowanej chłodnej
- szczypta soli
FARSZ:
- Botwinka
- ser feta kozi
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki z orzechów z nerkowca – JAK ZROBIĆ ? ZERKNIJ TU lub śmietanki słodkiej wiejskiej(nie sklepowej!)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy na około godzinkę do lodówki.
- Następnie wylepiamy ciastem formę na tartą. Wkładamy do piekarnika na 180 C na 20 min (aż się zarumieni).
- Po tym czasie na zrumienione ciasto układamy bardzo dobrze umytą! Poszatkowaną botwinę, serek kozi.
- W miseczce roztrzepujemy jajka (+białko), dodajemy śmietankę, sól i pieprz, polewamy botwinkę, wstawiamy do piekarnika, pieczemy 180 C przez 30 minut.
- Możemy również botwinkę wcześniej poddusić na patelni na odrobinie masła klarowanego, ale ja wolę dać surową, wtedy jest w tartej al dente.
Smacznego !
Polecam również tartę ze szpinakiem …Pycha !