Natura daje nam, wszystko, co potrzebujemy do życia…Szkoda, że tak mało ludzi korzysta z jej darów…
Ludzie obudźcie się !!!! Wasze dzieci chorują już w przedszkolu! Dość tej chemii, przetworzonego jedzenia, dość tabletek na wszystko…Człowiek już tego nie wytrzymuje….
Jeść zdrowo nie oznacza być na diecie, jest to często bardzo mylące, można jeść naprawdę smacznie i do syta a przy tym czuć się zdrowo i pięknie.
Im prościej, tym zdrowiej! Nasze zdrowie, zdrowie naszych dzieci zależy tylko od nas samych, i od tego, co nauczymy nasze dzieci.
Nasze kolorowe warzywa i owoce są przepyszne, można je przyrządzać na wiele sposobów, ale w formie surowej uzyskamy z nich najwięcej dobroci.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
- Owoce i warzywa to cały komplet witamin i minerałów, które zawierają łatwo przyswajalne przez nasz organizm składniki odżywcze. To właśnie dzięki witaminom i minerałom nasz organizm jest chroniony przed wszelkimi infekcjami, one wspierają i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Królową tutaj wśród witamin jest oczywiście witamina C, której w owocach i warzywach jest najwięcej. Nie jest ona oczywiście lekiem na infekcje, ale za to rewelacyjnie wspiera nasz układ odpornościowy właśnie w walce z infekcjami, przez co choroba mija szybciej i zapobiegamy większości skutkom ubocznym chorób.
- Owoce i warzywa dodają nam piękna ( A, C, E ) – to nasze naturalne przeciwutleniacze, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Wzmacniają, uelastyczniają skórę, zapobiegają starzeniu się skóry.
- Owoce i warzywa dbają o naszą sylwetkę. Zawierają w sobie dużo potrzebnego nam przyswajalnego błonnika, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości. Ponadto błonnik pokarmowy doskonale reguluje motorykę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i ułatwiając wypróżnianie się.
- Wspierają nasz organizm w pozyskaniu i utrzymaniu energii (witaminy z grupy B, wapń, magnez).
- Owoce i warzywa mają w sobie dużo wody, przez co dodatkowo nas nawadniają! O czym często zapominamy! Ponadto w sezonie letnim, są świetne na orzeźwienie naszego organizmu.
- Mają wspaniały wpływ na nasze samopoczucie. Poprawiają sprawność umysłową, wspomagają koncentrację.
- Warzywa i owoce zapobiegają chorobom układ sercowo – naczyniowego. Błonnik pokarmowy występujący naturalnie w warzywach i owocach wiążąc się z cholesterolem oraz kwasami żółciowymi, zmniejsza ich wchłanianie z jelit do krwi, jednocześnie ułatwiając ich wydalanie z organizmu, dzięki czemu całkowita pula cholesterolu oraz kwasów żółciowych w krążącej krwi znacznie maleje.
- Cukier w owocach!!!! Owoce to źródło naturalnie występujących cukrów prostych (gównie fruktozy). NATURALNE CUKRY nam nie SZKODZĄ! A takie właśnie występują w owocach i warzywach!
- Oczywiście zawsze, jeśli tylko masz możliwość, wybieraj owoce i warzywa od lokalnych gospodarstw lub ze swojego sadu:) BEZ OPRYKÓW CHEMICZNYCH! Zawsze o to pytaj!!! W sezonie ciesz się ich smakiem i naładuj swój układ odpornościowy witaminami i minerałami i zabezpiecz się na sezon zimowy. W jak największej ilości zamroź owoce i warzywa, wysusz lub zrób przetwory oczywiście bez dodatku cukru.
Świetnym sposobem na dostarczenie witaminowej bomby są świeże soki, duża dawka energii, duża dawka witamin, duża dawka zdrowia. Soki warzywne przygotowywane z różnych warzyw chronią nas przed infekcjami, dbają i wzmacniają układ nerwowy, wspomagają prace mózgu, rewelacyjnie oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn, a do tego leczą cały nasz organizm.
Możemy je zrobić w wyciskarkach wolnoobrotowych, gdzie dodatkowo możemy wyciskać sok ze wszystkich zielonych liściastych warzyw jak natka pietruszki czy jarmuż, do twardych warzyw i owoców typu marchew, buraki i jabłka świetnie spisuje się również sokowirówka. Soki możemy komponować na wiele sposobów, mieszając dowolne warzywa i owoce, na pewno każdy znajdzie swój ulubiony sok. Nie ma sensu kupować soki w kartonowych pudełkach, które nie są świeże, robione są z koncentratów i zawierają zazwyczaj bardzo dużo cukru.
W mojej rodzinie w sokach króluje, marchew, jabłko, burak, natka pietruszki, jarmuż, pokrzywa, pomarańcze, grejpfruty, imbir, ananas, seler…Jest oczywiście wiele więcej składników, ale tych używamy najczęściej. Taki świeżo wyciśnięty sok najlepiej jest wypić od razu, aby skorzystać z jak najwięcej z ich witamin, jeśli chcemy sok zabrać na wynos na przykład do pracy, najlepiej do tego nadaje się sok z marchewki i jabłka.
❤️Świeże soki oczyszczają i budują nasz organizm, powinniśmy pić ich jak najwięcej !! To witaminy w czystej i świeżej postaci, bez konserwantów, bez pasteryzacji, bez sztucznego cukru.
- Pijąc świeże soki, będziesz cieszyć się pełnią zdrowego życia, witaminy w nich zawarte pomogą ci zachować piękną sylwetkę, piękne paznokcie i skórę.
- Zawierają bombą witaminową i przeciwutleniacze -które walczą z wolnymi rodnikami.
- Zawierają żywe enzymy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, niestety w dzisiejszym przetworzonym jedzeniu jest ich niewiele.
- Zawierają minerały (potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen).
- W zielonych sokach jest dużo witaminy k — która odpowiada za krzepliwość krwi.
- Oczyszczą twój organizm z toksyn- w dzisiejszym świecie to niezbędne.
- Wyleczą z wielu chorób.
- Świeże soki Przywracają prawidłowe pH organizmu.
- Wzmacniają nasz system immunologiczny.
❤️Sok z marchewki
Jest to jeden z najważniejszych soków leczniczych, używanych w terapiach antyrakowych.
- Za sprawą beta -karotenu, luteiny i zeaksantyny — reperuje nam wzrok.
- Witamina A oprócz produkcji kolagenu, jest także silnym antyutleniaczem, który pomaga zwalczać wszelkie uszkodzenia skóry, redukuje stany zapalne i zaczerwienienia skóry oraz dba o jej piękny wygląd.
- Sok z marchwi rozkłada toksyny nagromadzone w wątrobie.
- Stabilizuje nam układ trawienny.
- Poprzez dużą zawartość potasu, dba o nasze mięśnie.
- Sok z marchewki ma wysoką zawartość błonnika, minerałów i enzymów, które odpowiadają za regulowanie procesu trawiennego.
- Ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia naszą odporność.
- Najbardziej wartościowa marchewka to oczywiście ta od rolnika, ale każda inna też wniesie w nasz organizm same dobre rzeczy. Najlepiej także wyciskać ją razem ze skórką pod nią jest najwięcej tych cennych witaminek.
WIĘC PIJMY SOK Z MARCHEWKI NA ZDROWIE!!
❤️JA PIJĘ CODZIENNIE 🙂
❤️Sok z jabłek
❤️Ze względu na wysoką zawartość witaminy C dba o nasz układ odpornościowy, połączeniu z marchewką stanowi skuteczną broń w terapiach antyrakowych.
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. - Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Poprzez wysoką ilość błonnika oczyszcza nam organizm z toksyn, reguluję poziom cholesterolu
- Posiada niski indeks glikemiczny.
JABŁKO MA MOC!
❤️Sok z buraka
To nasz naturalny probiotyk, tworzy osłonę jelitową. Dzięki zawartości w soku betainy i dużych ilości polifenoli jest niszczycielem komórek nowotworowych, pomaga się uporać z wrzodami i grzybicą, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
- Jest wspaniałym antyoksydantem.
- Bogate źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K, i ogromne ilości minerałów – żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sód, bor, miedź, chlor, cynk, molibden, sód, mangan, kobalt, rubid, lit, cez;
- Występujący w soku buraka mangan, kobalt, kwas foliowy i żelazo skutecznie walczą z niedokrwistością niedoborową.
- Sok z buraka zmniejsza stany zapalne stawów, redukuje ilość złego cholesterolu i pomaga łagodzić stres.
- Powoduje spadek amoniaku w naszym organizmie (produkt uboczny, który powstaje poprzez proces trawienia białka w organizmie).
❤️Zielone soki
- Zielone soki wzmacniają układ odpornościowy.
- Neutralizują wolne rodniki.
- Utrzymują odpowiednie ciśnienie krwi.
- Oczyszczają nasz organizm z metali i toksyn- przede wszystkim odtruwają wątrobę.
- Dodają energii i pobudza nas do działania.
- Obniżają zapotrzebowanie na insulinę.
- Zielone soki mają właściwości regeneracyjne, budują i odnawiają tkanki.
- Usuwają substancje kancerogenne – czyli takie substancje, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Zielone soki działają przeciwzapalnie, leczą żylaki, stany zapalne stawów.
- Ponadto zawierają witaminy A, K, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, magnez, wapń, a także luteinę i błonnik pokarmowy.
❤️Dla mnie osobiście świeży sok to lekarstwo na cały organizm, dzięki nim jestem zdrowa, dlatego polecam każdemu taką kurację, która naprawi, odbuduje i wzmocni naturalnie. Fajnie jak posiadamy wyciskarkę do owoców i warzyw, jest to rewelacyjna maszyna, dzięki której wyciskamy bardzo dokładnie sok z buraka, marchewki czy pietruszki z zachowaniem wszystkich witamin, najlepiej oczywiście wypijać taki soczek na świeżo, aby nie stracić cennych witaminek.
❤️Świeże soki to bogactwo zdrowego życia, żadne kapsułki ani proszki nie uzupełnią nam braków witamin w organizmie.
A może wolisz koktajle lub smoothie ? Wypróbuj koniecznie!!!
Koktajle – https://zdrowaiwspaniala.pl/?s=koktajl&submit=
Smoothie – https://zdrowaiwspaniala.pl/?s=smoothie&submit=
Najlepsze oczywiście są owoce i warzywa z sadu od rolnika, jest to jednak kąsek niełatwy do zdobycia. Nie trzeba się jednak bać warzyw i owoców z marketu, trzeba tylko je odpowiednio przygotować, ponieważ większości są one sprowadzane z różnych części Polski i świata, a przez to muszą być zakonserwowane odpowiednio, aby przetrwały drogę zachowując swój ładny wygląd. Więc jeśli chcemy pozbyć się, zanieczyszczeń i pestycydów potrzebujemy tylko wody, sody spożywczej i octu.
Jak oczyścić owoce z pestycydów – zerknij TU