Surowy kalafior świetnie sprawdzi się jako zamiennik ryżu czy ziemniaków, w wersji z kiszonym ogórkiem, smakuje rewelacyjnie z sosem lub gulaszem.
Surówka z surowego kalafiora z ogórkiem kiszonym
Potrzebujemy :
- Pół kalafiora
- 3-4 ogórki kiszone 🥒
- 3 jabłka
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- Pęczek koperku
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
Kalafior, ogórki i jabłka ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany koperek, sól i pieprz, polewamy oliwą, mieszamy, zostawiamy na około 15 minut do połączenia się smaków.
A dlaczego warto jeść kalafior na surowo? A więc nasz Polski kalafiorek …
- Jest małokaloryczny, w 100 g jest tylko 25 kalorii.
- Składniki odżywcze w surowym kalafiorze!: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K oraz wiele składników mineralnych: chlor, cynk, fluor, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
- Kalafior ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
- Źródło kwasów tłuszczowych omega 3 oraz błonnika pomagają obniżyć ciśnienie, oraz poziom złego cholesterolu (LDL).
- Duża zawartość błonnika usprawnia procesy trawienne, a także oczyszcza ciało z toksyn, co zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
- Zawarta w kalafiorze cholina ułatwia zasypianie, naukę i zapamiętywanie.
- Witamina K zawarta w kalafiorze pomaga w wchłanianiu wapnia i ogranicza jego wydalanie z organizmu i wpływa na lepsze krążenie krwi.
- Wysoka zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy, zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej.
- Duża zawiertość izotiocyjanianów , które pomagają chronić żołądek przed wrzodami.
- Sulforafan zawarty w kalafiorze pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV.
- Cudowna moc Sulforafanu -obniża ciśnienie krwi.
- Sulforafan chroni wyściółkę żołądka, aby był odporny na działanie szkodliwych bakterii.
- Sulforafan oraz izotiocyjaniany zawarte w kalafiorze blokują rozwój komórek nowotworowych.
- Jedzenie kalafiora poprawia nam działanie systemu nerwowego i wyrównuje poziom elektrolitów w organizmie.
- Dzięki dużej ilości witaminy C i potasu reguluję poziom glukozy we krwi.
- Kalafior ma moc! Ale aby korzystać z jego dobroci powinien być spożywany — na surowo!!!!