Surówka warzywna to porządna porcja najważniejszych dla naszego organizmu witamin i minerałów, starajmy się, aby była w naszym menu codziennie! Zadbajmy, aby nasze małe skarby zjadały ją na obiad, wszytko w naszej mocy! To dzięki nam rodzicom, nasze dzieci będą zdrowe, ich los jest w naszych rękach. Kupujmy warzywa od lokalnych gospodarstw, nie z marketu, które są pozbawione witamin, najlepsze i najzdrowsze są u naszych Polskich rolników, szukajmy takich źródeł!!
Klasyczna surówka, prosta i szybka w przygotowaniu.
Potrzebujemy:
- Pół główki małej czerwonej kapusty
- 2 Jabłka
- 1 mała cebula
- Sok z połowy cytryny
- Olej lniany lub oliwa z oliwek.
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno szatkujemy, kroimy drobno cebulkę, ścieramy na dużej tarce jabłka.
- Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, wszystko razem łączymy poprzez ugniatanie ręką, wtedy soki ładnie się połączą.
- Smakuje rewelacyjnie!
Dlaczego warto jeść kapustę czerwoną…
- Kapusta czerwona to cudowne warzywo, pełne witamin i minerałów. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia nasz układ odpornościowy i dba o tworzenie kolagenu, dzięki któremu mamy dobrą kondycję.
- Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pomaga zwalczać choroby przewlekłe (C, E, i A ).
- Bogate źródło witaminy A, dzięki czemu dba o nasze oczy, skórę, włosy i odporność.
- Bogate źródło witaminy K, reguluje mineralizację kości poprzez zwiększenie gęstości kości, dzięki czemu chroni nas przed osteoporozą.
- Bogate źródło żelaza.
- Źródło sulforafanu, który działa przeciwzapalnie.
- Kapusta czerwona jest źródłem kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wzmacnia system immunologiczny(Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie, zmniejsza poziom cholesterolu).
- Kapusta ma właściwości uspokajające oraz przeciwbólowe, oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn.