Pyszne odżywcze Smoothie dla małych i dużych…idealne na śniadanie lub kolację…
Potrzebujemy :
- 0,5 Mango
- 1 banan
- 0,5 awokado
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki płatków owsianych (wcześniej namoczonych) – jeśli jesteś osobą nietolerującą gluten, używaj produktów ze specjalnym znakiem – przekreślonym kłosem.
- woda – ilość według gustu, w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy.
- Możemy podawać w formie deseru, należy wtedy zrobić gęste smufi a na wierzch dodać świeże maliny lub borówki.
➡️Krótko o ich wspaniałości…
Awokado 🥑
- Awokado w 100 g ma 160 kcal, czyli cały owoc około 440 kcal — Nazywane jest masłem Bogów.
- Witaminy: C, A, E, K, B1 (tiamina) , B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (Kwas foliowy).
- Minerały: Wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor.
- Kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, i w dużej ilości jednonienasycone, posiada też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Awokado jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom ( C, A, E, K)
- Bogactwo witamin z grupy B broni i reguluje cały organizm, a w szczególności ważny kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
- Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które dbają o wzrok.
- Utrzymuje w dobrym poziomie nasz cholesterol HDL, a występujący w jednonienasyconych tłuszczach Beta-sitosterol pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Ponadto tłuszcze jednonienasycone wykazują działanie przeciwzapalne !
- Chroni przed chorobami układu krązenia, obniża ciśnienie krwi.
- Wspomaga pracę serca
- Źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga zapewnić uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.
- Awokado TO jedne z najlepszych tłuszczy !!!
Banany 🍌
- Banany w 100 g to około 90 kcal
- Pyszny owoc dość kaloryczny, daje nam dużo energii, pobudza nasz organizm bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
- Witaminy: C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
- Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
- Owoce są bogatym źródłem potasu (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku.
- Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
- Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.
Mango
- Mango w 100 g ma 60 kcal.
- Bogate źródło witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K.
- Minerały — cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol (naturalny kwas salicylowy), który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.
- Mango jest pełne polifenoli (przeciwutleniacze), zawarta w mango mangiferyna, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym a ponadto działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega skutkom zaburzenia gospodarki lipidowej.
- Ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
- Działa również przeciwzapalne i przeciwbólowo.
- Mango wspomaga trawienie (bogate źródło błonnika).
- Duża ilość witamin A, C, E odmładza cały organizm, daje na zdrową skórę i zdrowe włosy.
Jabłko 🍏
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.