Jest pyszny nic dodać, nic ująć!
Dodatkowym atutem jest to, że jest szybki w przygotowaniu i nie zawiera glutenu 🙂
Sernik na orzechach i kokosie
Potrzebujmy: spód
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g daktyli – zalewamy ciepłą wodą (wody tyle, aby zakryła tylko daktyle) na 15 minut.
- 50 g mąki kokosowej lub 100 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie spodu:
- Daktyle wraz z wodą miksujemy na gładki mus.
- Orzechy drobno mielimy.
- Łączymy ze sobą mielone orzechy, mus daktylowy i mąkę kokosową. Wyrabiamy ciasto.
- Gotowym ciastem wyklejamy spód i boki formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- około 600-800 g twarogu wiejskiego
- 100 ml śmietanki słodkiej wiejskiej ( lub mleka)
- 1 budyń waniliowy bez cukru lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wanilia.
- 3 jajka wiejskie
- 2-3 łyżki miodu
Przygotowanie sernika:
- Do miksera wkładamy twaróg, wlewamy śmietankę lub mleko, dodajemy, budyń, 3 żółtka, miód, wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód.
- Pieczemy 40 minut w 180 C.
- Gotowy sernik oprószamy kakaem lub cukrem pudrem z cukru kokosowego.