Szybki sernik bez białego cukru, na naturalnym miodzie, prosty skład, idealny na świąteczną rozpustę 😋
Sernik na miodzie
Potrzebujemy :
- 600 g twarogu wiejskiego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 5 żółtek + białka od szczęśliwych kurek 🙂
- 3-4 łyżek miodu
- 1 budyń (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 30 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
Do dekoracji :
- Czekolada 80 %
- Rodzynki, migdały, owoce goji
Przygotowanie :
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Do miksera wkładamy wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na gładką masę.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Masę łączymy delikatnie z pianą z białek, przekladamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 185 C przez około 40-45 min.
- Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku. Sernik delikatnie opadnie, taki jego urok 🙂
- Po wystudzeniu polewamy czekoladą, posypujemy, migdałami, rodzynkami i owocami goji.
Sernik z owocami – w wersji z czereśniami 🍒
- Około 300 g czereśni
- 1,5-2 łyżeczki agaru proszek (żelatyny roślinnej). Jeśli wsypiemy za mało agaru i galaretka się za mało zetnie, możemy jeszcze raz ją podgrzać, dodać jeszcze agar i ponownie schłodzić.
- 200 ml wody
- 2-3 łyżki soku z żurawiny 100% bez cukru (dodaje dla koloru)
- 0,5-1 łyżki miodu lub ksylitolu – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Czereśnie oczyszczamy z pestek, wkładamy do garnuszka, zalewamy 200 ml wody, dodajemy ksylitol, zagotowujemy.
- W kieliszku z odrobiną wody mieszamy 1,5 łyżeczki agaru, dodajemy do czereśni i gotujemy razem 5 minut. Studzimy.
- Gdy galaretka zaczyna tężeć, przekładamy na ciasto, równomiernie na całej powierzchni ciasta, gdy owoce stężeją, oprószamy całość kakao.(ja tak lubię, ale nie jest to konieczność 🙂